Onderdeel van het programma Duurzaam
Zoetermeer

Thermo-dak-scan

Hoeveel warmte lekt er uit uw dak?

Een thermo-scan laat zien via welke daken veel warmte vrijkomt. Oktober 2009 is zo'n thermoscan gemaakt van de gebouwen in Zoetermeer. Als er veel warmte vrijkomt via het dak van uw woning is dakisolatie een manier om energie te besparen en dus de energierekening te verlagen.

Wat is een thermo-scan?

Een thermo-scan is een thermografische opname van de stad. Een camera legt de temperatuur van de daken van gebouwen vast in infraroodbeelden. Deze warmte-uitstraling kan een indicatie zijn voor de isolatie van de woning en/of het stookgedrag.

Hoe warm is uw dak?

De warmte-uitstraling is onderverdeeld in zes klassen aangegeven in een eigen kleur. De kleuren geven aan of er meer of minder warmte-uitstraling is van het dak dan bij de gemiddelde warmte-uitstraling van de daken in Zoetermeer. Een gemiddeld dak is groen gekleurd. De betekenis van de kleur is uitgelegd bij de thermoscan.

U kunt via de zoekfunctie uw huis op zoeken. Klik hier voor de warmtescan

Een rood dak, en dan?

Slechte isolatie is één van de verklaringen van een rood dak. Maar er zijn meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld lang uitstralen van warmte door het materiaal op het dak. Of warmte van een schoorsteen. Bekijk daarom altijd het gedetailleerde niveau op de kaart. En houdt ook rekening met uw stookgedrag, zoals het wel- of niet verwarmen van de zolder.

Staat uw huis (of een deel ervan) er niet op?

Bij sommige gebouwen is geen warmtebeeld te zien. Het gebouwenbestand dat voor de thermoscan gebruikt is, was op de fotodatum up-to-date. Ongemelde verbouwingen staan niet op de kaart. Ook kunnen woningen ontbreken omdat ze nog niet in het gebouwenbestand stonden in 2009.

Aan de thermografische opname kunnen op geen wijze rechten worden ontleend, noch geeft deze kaart absolute informatie over de staat van woningen en gebouwen.

Meer weten?

Vragen over de campagne, energiebesparing, subsidie Duurzaam Zoetermeer en duurzame energie kunt u stellen bij:

Energieloket van de gemeente Zoetermeer
energieloket@zoetermeer.nl
(079) 346 95 01